Laktoferin
Laktoferin

Česta pitanja

Uvodni tekst

Što je laktoferin?

Laktoferin je spoj koji se prirodno nalazi u mlijeku i kolostrumu, ali i nekim drugim tjelesnim tekućinama, poput suza, sline, žuči ili crijevnih sekreta. Ova molekula pripada skupini transferina, proteina koji imaju važnu ulogu u prijenosu željeza u našem tijelu. Zahvaljujući istraživanjima znanstvenika posljednjih nekoliko desetljeća, danas su poznate i mnoge druge biološki važne funkcije laktoferina.

Koju dozu laktoferina odabrati?

U određivanju doziranja laktoferina kao dodatka prehrani mogu poslužiti podaci iz provedenih kliničkih istraživanja, a dnevne doze se razlikuju obzirom na dob, odnosno specifična stanja.

Dojenčad: 100 – 200 mg

Djeca: 200 – 400 mg

Trudnice s anemijom: 200 – 250 mg

Odrasle osobe: 200 – 800 mg

Je li laktoferin prirodna molekula?

Laktoferin je prirodna molekula koja se za dodatke prehrani izolira iz goveđeg mlijeka, a već kao dojenčad smo se s njom susreli dojenjem prvog majčinog mlijeka – kolostruma.

Što je anemija?

Anemija je stanje u kojem su koncentracija hemoglobina i/ili broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) niži od normalnog i nedovoljan za zadovoljavanje fizioloških potreba pojedinca. Pogađa otprilike jednu trećinu svjetske populacije.

Laktoferin Laktoferin