Česta pitanja
Uvodni tekst
Što je laktoferin?
Laktoferin je spoj koji se prirodno nalazi u mlijeku i kolostrumu, ali i nekim drugim tjelesnim tekućinama, poput suza, sline, žuči ili crijevnih sekreta. Ova molekula pripada skupini transferina, proteina koji imaju važnu ulogu u prijenosu željeza u našem tijelu. Zahvaljujući istraživanjima znanstvenika posljednjih nekoliko desetljeća, danas su poznate i mnoge druge biološki važne funkcije laktoferina.
Koju dozu laktoferina odabrati?
U određivanju doziranja laktoferina kao dodatka prehrani mogu poslužiti podaci iz provedenih kliničkih istraživanja, a dnevne doze se razlikuju obzirom na dob, odnosno specifična stanja.
Dojenčad: 100 – 200 mg
Djeca: 200 – 400 mg
Trudnice s anemijom: 200 – 250 mg
Odrasle osobe: 200 – 800 mg
Je li laktoferin prirodna molekula?
Laktoferin je prirodna molekula koja se za dodatke prehrani izolira iz goveđeg mlijeka, a već kao dojenčad smo se s njom susreli dojenjem prvog majčinog mlijeka – kolostruma.
Što je anemija?
Anemija je stanje u kojem su koncentracija hemoglobina i/ili broj crvenih krvnih stanica (eritrocita) niži od normalnog i nedovoljan za zadovoljavanje fizioloških potreba pojedinca. Pogađa otprilike jednu trećinu svjetske populacije.